Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons privacy- en cookiebeleid. Klik hier voor een toelichting.

Melding sluiten

Techniek&ik

Door het volgen van het scholingstraject Techniek&ik weten pedagogisch medewerkers en leerkrachten in het basisonderwijs hoe ze de kinderen in de groep kunnen uitdagen tot onderzoekend en ontwerpend leren. Dit geeft kinderen niet alleen een leuk en gevarieerd aanbod dat aansluit bij hun van nature onderzoekende en ontdekkende houding, maar geeft ze ook handvaten mee die ze in de toekomst kunnen gebruiken.

Voor wie?
Pedagogisch medewerkers en leerkrachten basisonderwijs. Met minimaal 10 en maximaal 16 deelnemers. 

Inhoud
Kinderen hebben van nature een onderzoekende en ontdekkende houding. Met deze houding ontdekken kinderen niet alleen de wereld om zich heen, maar ook hun eigen talenten. Het programma Techniek&ik helpt jou bij de ontwikkeling van deze talenten.

Leuk en leerzaam
Techniekactiviteiten zijn leuk en leerzaam voor kinderen van alle leeftijden. Het jonge kind leert vooral door voelen en ervaren. Hoe voelt ijs en hoe snel smelt het? Het oudere kind stelt allerlei vragen en leert door zelf te onderzoeken over de wereld om hem heen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het ijsblok buiten de diepvries niet smelt? Tijdens het onderzoeken en ontwerpen gebruiken en ontwikkelen kinderen vaardigheden zoals samenwerken, een nieuwsgierige en onderzoekende houding, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Dit zijn de vaardigheden die nodig zijn in de 21e eeuw. Het ontwikkelen van deze vaardigheden begint al in de wieg.

Vragen stellen
Techniek&ik speelt in op vragen van kinderen in alledaagse situaties. Het is onze taak als volwassene de natuurlijke nieuwsgierigheid en interesse van de kinderen te stimuleren en hen uit te dagen hun talenten te ontwikkelen. Binnen de workshops van Techniek&ik staat het onderzoekend en ontwerpend leren als didactiek centraal. Je krijgt inhoudelijke en pedagogische handvatten om kinderen te begeleiden tijdens onderzoeks- en ontwerpactiviteiten.

Waaruit bestaat Techniek&ik?
Het programma Techniek&ik bestaat uit een doorlopend trainingsprogramma. Deelnemers volgen 2 workshops per jaar. Tijdens deze workshops maken ze kennis met thema’s zoals water, energie, lucht, chemie, licht, geluid, bouwen en krachten. Zelf ervaren en uitwisseling met andere pedagogisch medewerkers en leerkrachten zijn belangrijke onderdelen van de workshops. Het ondersteunend materiaal draagt zorg voor inspiratie voor experimenten en geeft gerichte didactische en inhoudelijke informatie.

Inhoud workshops
Er is keuze uit 8 thema’s: Water, Energie, Lucht, Chemie, Licht en Kleur, Krachten, Geluid en Bouwen. Nieuwe deelnemers starten bij voorkeur met het thema Water. 

Workshop Water
Het thema water ligt dicht bij de belevingswereld van kinderen; water om te drinken, om mee te douchen, om lekker in te zwemmen. Het thema biedt veel mogelijkheden om op onderzoek te gaan naar de eigenschappen van water en de toepassingen in het dagelijks leven. In de workshop ga je zelf experimenteren en onderzoeken met water en maak je kennis met co-constructie; hoe leer je van en met elkaar tijdens het doen van onderzoek en wat heeft een kind nodig om een nieuwe stap te maken in zijn of haar ontwikkeling. Door te spelen, te onderzoeken en te proberen, leren kinderen zichzelf en de wereld om hun heen kennen. 

Workshop Energie
Energie komen we in vele vormen tegen, bijvoorbeeld als licht, warmte en beweging. Energie kan van vorm veranderen, bijvoorbeeld van spierkracht in beweging of van elektrische energie in licht. Kinderen hebben dagelijks met energie te maken. Denk maar eens aan alle apparaten die ze elke dag gebruiken. Genoeg om te ontdekken dus. Je krijgt volop informatie, inspiratie, tools en educatief materiaal om met kinderen het verschijnsel energie te ontdekken. Je leert over metacognitie, hoe kinderen inzicht krijgen in hun denken, doen en leren door te praten over hun eigen handelen, gedachten en inzichten. Van de workshop energie krijg je energie!

Workshop Lucht
Wat is lucht? Veel kinderen denken dat lucht ‘niets’ is. Het is heel interessant om samen met je kinderen het thema lucht te ontdekken en ermee te spelen. Lucht waait, fluit, draagt en laat dingen vliegen. Je kunt lucht vangen en er muziek mee maken. En … lucht is altijd en overal om ons heen. Genoeg te ontdekken dus! Tijdens de workshop ga je zelf experimenteren en onderzoeken. We onderzoeken hoe je ouders en kinderen zelf kunt betrekken bij het ondersteunen en vormgeven van activiteiten en projecten.

Workshop Chemie
Kinderen komen in het dagelijks leven vaak in aanraking met allerlei chemische processen. Bijvoorbeeld tijdens het bakken van brood en het borrelen van gasbellen in priklimonade. Maar wat is chemie eigenlijk? En waar komen we het allemaal tegen? De workshop geeft handvatten om samen met kinderen het thema chemie te verkennen. We kijken hoe je van een losse activiteit een onderzoek kunt maken. Ook is er aandacht voor de taalontwikkeling van kinderen. Tijdens het doen van onderzoek leren kinderen veel nieuwe vaktermen en woorden die te maken hebben met het thema. Naast woordenschat bekijken we de invloed van het gesprek voor het denken, de ontwikkeling van kennis en taal.

Workshop Licht en kleur
In het dagelijks leven komen kinderen veel vormen van licht en kleur tegen. De zon die elke dag opkomt, verschillende soorten lampen in huis of een kleurige regenboog. Hoe ziet jouw schaduw eruit en kun je deze groter of kleiner maken? En hoeveel kleuren vind je in de natuur? Tijdens de workshop ga je aan de slag met optische verschijnselen zoals schaduw, spiegels en reflecties. Je ontwikkelt je eigen onderzoeksproject over licht en vertaalt dat naar een project voor jouw groep kinderen.

Workshop Krachten
Vallen alle voorwerpen even snel omlaag? En met welke schoenzolen glijd je het minste uit? Tijdens de workshop onderzoek je oorzaak en gevolg van verschijnselen zoals zwaartekracht, wrijving, evenwicht en veerkracht. De opgedane kennis gebruik je in eigen ontwerpen en toepassingen. Verder kijken we naar leerstijlen tijdens onderzoeksactiviteiten en testen we welk soort techniektype jij zelf bent. Je leert hoe je deze kennis kunt inzetten tijdens het begeleiden en ook hoe je het technische denken en handelen van kinderen bevordert.

Workshop Geluid
We worden de hele dag omgeven door klanken en geluiden. Wat klinkt mooi en wanneer is iets lawaai? Hoor je geluiden anders als je onderwater zwemt? Tijdens de workshop onderzoek je de thema’s geluid en communicatie. Daarbij staat het stellen van vragen centraal. Welke vragen stel jij als begeleider aan je kinderen? Wat is nu eigenlijk een goede onderzoeksvraag? En hoe kun je verhalen combineren met ontwerpend leren?  Een inspirerende mix van vragen, verhalen, communicatie, onderzoeken en ontwerpen.

Workshop Bouwen
Kinderen weten al veel van bouwen. Ze bouwen immers al jaren zandkastelen en stapelen torens van blokken of lego. In de workshop ga je aan de slag met bouwen in de breedste zin va het woord, van constructies tot stedenbouw. Wat is er allemaal te ontdekken aan de gebouwde omgeving waar kinderen wonen? Wat kom je tegen op de weg van huis naar school? En hoe kun je, samen met de kinderen, de binnen- en buitenruimte inrichten tot een uitdagende speel- en leeromgeving?

Beoogde leereffecten
Techniek&ik leid pedagogisch medewerkers en leerkrachten op tot Techniek&ik-coaches met een beproefd continu trainingsaanbod dat werkt vanuit de praktijk. Door workshops met herkenbare natuurwetenschappelijke en technische thema's, uitdagend (les)materiaal en aandacht voor de pedagogische en didactische basishouding blijven kennis en kunde van de Techniek&ik-coaches op een hoog niveau. Binnen de workshops staat het onderzoekend en ontwerpend leren als didactiek centraal.

Studiebelasting en certificering
De opleiding bestaat uit 2 bijeenkomsten van 3 uur en resulteert in het behalen van een bewijs van deelname.

Locatie
Deze training wordt aangeboden op de volgende locatie:

  • Eindhoven (Wij zijn JONG-centrumplein, Kanaaldijk-Zuid 5a, 5613 LE Eindhoven)
  • Arnhem (SKAR centraal kantoor, Wassenaarweg 40, 6843 NW Arnhem)
  • In overleg zijn andere locaties ook mogelijk.

Docent
RIJKT - Vakdocent en externe trainers 

Kosten (prijspeil 2018)
Op aanvraag.
Voor teamtrajecten wordt een offerte op maat gemaakt.

VOORINSCHRIJVING